dinsdag 6 december 2011

Sailing to … Sofia

Alexander Nevsky Plein
Het lijkt een uitstervend ras, maar eens in de vijf jaar stromen meer dan duizend exemplaren vanuit de hele wereld samen om zes dagen lang het uitgestorven centrum van een Europese hoofdstad te bevolken: ik heb het over Byzantinologen. Dit keer vond hun congres van 22 tot 27 augustus plaats in Sofia (zie 22nd International Congress of Byzantine Studies).

Filologen, theologen,  historici en kunsthistorici volgden elkaars presentaties, bezochten boekenmarkten en bekeken tentoonstellingen. De president van Bulgarije, Georgi Parvanov, nam de moeite ons persoonlijk toe te spreken tijdens een borrel in het ‘National Museum of History' aan de rand van de stad. Als historicus heeft hij bijzondere interesse voor dit soort bijeenkomsten. Dat betekende van 19.00 tot 22.00u. fanfare, toespraken en drank tussen de meest waardevolle objecten in het museum.

De monumentale gangen van de universiteit
De Nederlandse tak van de ‘Association Internationale des Etudes Byzantines’ werd tijdens de afsluitende dag op officiële wijze nieuw leven in geblazen. Terecht, want al is het niet altijd even zichtbaar voor een buitenstaander, maar er gebeurt gelukkig weer steeds meer op het gebied van de Byzantinologie in Nederland. Ondergetekende hield bijvoorbeeld namens de VU een voordracht tijdens het congres, getiteld ‘Experiencing Sacred Space, from Late Antiquity to Early Byzantium’, over ervaringen van heilige ruimtes zoals die beschreven worden in de heidense en Christelijke Griekse literatuur van de Late Oudheid tot de Vroegbyzantijnse tijd. En afgelopen oktober vond onder leiding van Joanita Vroom de ‘First Amsterdam Meeting on Byzantine and Ottoman Archaeology’ aan de UvA plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten