donderdag 19 april 2012

Team ACASA wint Ken-Uw-Klassieken Pubquiz

Het team 'ACASA', van het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, is dinsdagavond 17 april de winnaar geworden van de tweede Ken-Uw-Klassieken  Pubquiz in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. 165 classici, studenten en docenten kruisten de degens. 

Ze lieten hun hersens flink kraken om de vragen van quizmaster en classicus Fik Meijer, bekend van zijn toegankelijke boeken over de Klassieke wereld, juist te kunnen beantwoorden. Deelnemers Gerard Boter, Rodie Risselada, Evert van Emde Boas, Bas van der Meij en Steve van Beek gingen er na een spannende strijd met het prijzenpakket en de bijbehorende eeuwige roem vandoor.

In de inspirerende setting van de Tempelzaal en onder het genot van een drankje werd de kennis van maar liefst 39 deelnemende teams flink op de proef gesteld. Lastige vragen als ‘In welk jaar werd het Carmen Saeculare van de Romeinse dichter Horatius opgevoerd?’ en ‘Hoeveel obolen gaan er ten tijde van het klassieke Athene in 1 talent?’ en ‘Welke tragedie is gebaseerd op de zogenaamde Doloneia?’ vroegen het uiterste van hun kennis over Griekse en Latijnse literatuur, klassieke mythologie, oude geschiedenis, antieke wijsbegeerte, archeologie en receptie van de Oudheid.

De jury                                                              
De jury van de Pubquiz bestond dr. Stephan Mols van de Radboud Universiteit in Nijmegen, dr.Marlein van Raalte van Universiteit Leiden en prof. dr. Ruurd Halbertsma, conservator Klassieke wereld in het Rijksmuseum van Oudheden. Juryvoorzitter prof. dr. Ineke Sluijter van de Universiteit Leiden maakt het vakkundige viertal compleet. Onder hun leiding worstelden de deelnemers zich door de open vragen, die werden afgewisseld met een plaatjesronde en een citatenronde. 
Voor meer informatie en foto’s: Rijksmuseum van Oudheden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten